keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Gluteeniton ruokavalio

IMG_9135

Aloin kesän loppupuolella jatkuvan turvotuksen ja vatsakipujen johdosta noudattamaan gluteenitonta ruokavaliota. Kyllästyin loputtomaan pallo-oloon ja inhottaviin vatsan väänteisiin ja vaikka kuinka rakastan leipää ja viljatuotteita, päätin, ettei mulla ole muita vaihtoehtoja, kuin kokeilla olla ilman viljatuotteita. Päätin, että kuukauden kokeilu varmasti näyttää olenko arveluksieni kanssa oikeassa. Muutama viikon kuluttua tästä pätätöksestä, huomasin oloni todellakin kohonneen ja vatsakivutkin loistivat poissaolollaan. Oli siis itsestäänselvyys jatkaa samalla linjalla.

Aamupuurot ovat siis vaihtuneet gluteenittomiin kaurahiutaleisiin ja proteiinilettuihin. Riisikakut korvaavat satunnaisesti leivän himoja (kuitenkin todella harvoin) ja pastan tilalla syön riisiä tai mustapapupastaa, jota löytyy täällä Tampereella esimerkiksi ruohonjuuresta. Gluteeniton ruokavalio ei kuitenkaan poikkea itselläni paljoa edellisestä, sillä olen syönyt pastaa hyvin harvoin, ja leivätkin ovat olleet lähinnä satunnaisia herkkuja. Kaikesta ruoasta on mielestäni hyvinkin helppo tehdä gluteeniton versio, kuten esimerkiksi eilen meillä tehtiin pitsaa. Toiselle oikealla pohjalla ja omani tein munista vatkaamalla. Munia meidän taloudessa kuluukin aivan järkyttävä määrä. Pitäisi varmaan alkaa ostamaan suoraa purkista löytyvää valkuaista, koska on melko sääli heittää suuri määrä keltuaisia roskiin.

collage2 IMG_9336 IMG_1712

Kaikkein pahin harmitus oli kuitenkin, että enää en voi herkutella kaikilla mahdollisilla proteiinipatukoilla, joita rakastan, sillä todella monet niistä sisältävät gluteenia. Questbarit ovat kalliita yksittäisinä ostettuja, joten ne ovat hyvin harvinaista herkkua, mutta onneksi Leaderilta löytyy muutama hyvä gluteeniton vaihtoehto, joita kuluukin viikonloppuisin useampi herkutteluna. 

Nykyään siis joutuu soveltamaan enemmän ruoanlaiton kanssa ja tuoteselosteet täytyy tutkia tarkkaan, mutta vatsan jatkuva turvotus ja huono olo on poissa. Se kaikki vaivannäkeminen todellakin on hyvän olon arvoista. Vanhojen ruokien soveltaminen uusiin gluteenittomiin versioihin tuo myös paljon vaihtelua ja avartaa.

IMG_9325 IMG_9318

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti